TEDD HELYRE A VÉRCUKORSZINTED!

Vércukorszint

Vércukorszint

10 tévhit a cukorbetegség és diéta kapcsán

2017. június 22. - vercukorszint

Cukor kizárva? Drága diéta? Enyhe cukorbetegség? Sok lemondás? Az alábbiakban a legelterjedtebb tévhitekről lebbentjük le a fátylat.

A cukorbetegség és diéta kéz a kézben járnak. A néphit szerint a cukorbetegségek azért alakulnak ki, mert sok cukrot fogyasztunk, a diétának pedig minden áron sanyargatónak, szigorúnak, fantáziátlannak és persze drágának kell lennie. Természetesen ez nincs így. A cukorbetegség és diéta ugyan nagy fegyelmet és tájékozottságot kíván, hogy a beteg csökkenthesse a szövődmények kockázatát, de az életminőségünket ez nem feltétlenül rontja.

Következzenek most a legnépszerűbb tévhitek a cukorbetegség és diéta kapcsán.

1. Sok édesség elfogyasztása miatt alakul ki a cukorbetegség

 

cream-puffs-427181_1920A cukorbetegség nem ennek hatására alakul ki. Az 1-es típusú betegség kialakulásának oka, hogy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint. A 2-es típusúnál pedig a szervezet nem használja fel kellően a megtermelt inzulint. Természetesen ettől még a cukorbetegeknek csökkenteniük kell a cukorbevitelt és azokat a táplálékokat, lecserélni, amik gyorsan és nagymértékben megnövelik a vércukrunkat.

De a cukorbetegség nem a túlzott cukorbevitel miatt alakul ki, hanem az elégtelen inzulintermelés, vagy annak rossz felhasználása végett. A kialakult cukorbetegségben szenvedők vércukorszintje viszont egy-egy táplálkozás során nagyon kileng. Ezért fontos a betegeknek a vércukorszint stabilizálása. Erre jó módszer a rendszeres sport és az olyan táplálékok, táplálékkiegészítők fogyasztása melyek segítenek az egészséges vércukorszint fenntartásában.

2. A cukorbetegek soha nem ehetnek cukrot

 

Noha a cukorbetegeknek valóban fontos, hogy a cukorbevitelüket jelentősen csökkentség, valamint egy egészségmegőrző, kiegyensúlyozott táplálkozást folytassanak. De ez még nem zárja ki teljesen, hogy édeset fogyasszanak. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a cukorbetegek diétájának célja, hogy segítse a beteget, ne pedig megkeserítse az életét. Ez jár némi lemondással és sok tudatossággal, de kellő odafigyeléssel és mértéktartással nem kell hátat fordítani semminek.

A cukorbetegek szinte mindent ehetnek mértékkel. Persze ez az állapotunktól függ, ezért mindenképpen konzultálni kell orvosunkkal, hogy milyen súlyos az állapotunk, mit fogyaszthatunk és miről kell lemondanunk.

Amennyiben édességet kívánunk, akkor használjunk édesítővel készült, diabetikus finomságokat, de az édes íz iránti vágyunkat pár finom gyümölccsel is ki tudjuk elégíteni.

Természetesen az édes gyümölcsök is tartalmaznak cukrot, ezért sajnos nem fogyaszthatunk féktelenül dinnyét, körtét, szőlőt stb., de a gyümölcscukor sokkal jobb alternatíva, mint a finomított cukrok.

3. Ha a cukorbeteg jól érzi magát, nem kell kontrollra járnia

 

salad-791891_1920A leghatározottabb nemet tudjuk erre mondani! A cukorbetegek fele nem is tud a saját betegségéről és nem is gondolja, hogy valami gond van. De a szövődmények ettől még ugyanúgy kialakulhatnak,  sőt a szövődmények egy része is némán alakul ki.

A köznyelv által ismert, úgynevezett “enyhe” cukorbetegség nem létezik. A cukorbetegség súlyossága nincs szoros összefüggésben azzal, hogy a beteg hogyan érzi magát. A betegek életét a szövődmények súlyosan veszélyeztetik. Emiatt nagyon fontos, hogy a táplálkozásában, életvitelében ezt soha ne felejtse el.

A diéta megkötéseit nehéz betartani, hiszen éveken át mást sem érzékelünk a cukorbetegségből, csak a lemondásokat és a megkötéseket. Holott ha beleununk és egyre fegyelmezetlenebb módon “bűnözünk”, akkor nem csak a kis kellemetlenséggel járó diéta fog minket kísérni a mindennapokban, hanem nagyon súlyos további szövődményekre is számíthatunk.

Azonban a diétának sem kell unalmasnak lennie. Ha kellően kreatívak vagyunk, nagyon finomakat és változatos ételeket tudunk enni. Ezekről olvashat még itt és itt is.

4. A cukorbetegséget nehéz kordában tartani, de az inzulin gyógyítja

 

A betegséget kellő odafigyeléssel nagyon jól lehet kezelni. Ha ez a rutin beépült a mindennapokba, akkor az szinte nem befolyásolja a betegek életminőségét (több hivatásos sportoló is cukorbeteg).

A cukorbetegséget az inzulin nem gyógyítja. A bevitt inzulin csupán pótolja azt, amit a szervezet nem tudott megtermelni, vagy nem kellően használ fel. Fontos tudni, hogy a beteg odafigyelése nélkül a gyógyszeres kezelés nem sokat ér. A táplálkozás során törekedni kell rá, hogy a vércukorszint kilengése ne legyen nagyon drámai, ne hagyja el túlzott mértékben az egészséges sávot.

5. Drága, speciális diétát kell tartani a cukorbetegeknek

 

granny-1280445_1920Ezt sem lehet kijelenteni. A cukorbetegeknek figyelnie kell a táplálkozásukra és törekedni kell a vércukorszint túlzott kilengésének csökkentésére. Ebben segítség lehet például pár gyógynövényi eredetű táplálékkiegészítő is és a helyes étrend megválasztása. A magas rosttartalmú élemiszerek például lassítják a szénhidrát felszívódását. A táplálkozásnál jó ötlet lehet, ha egészséges szezonális termékeket helyezünk előtérbe a könyvekben szereplő életidegen diéták helyett, aminek összetevőit beszerezni időigényes és anyagilag is megterhelő lehet.

 

6. Kinőheti a gyerek a cukorbetegséget

 

Sajnos nem. A fiatalokat jobban veszélyeztető 1-es típusú betegség során a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei elpusztulnak, nekik később is inzulinpótlásra lesz szükség. A 2-es típusú betegség nem csak a felnőtteket veszélyezteti, hanem a fiatal felnőttek között is egyre több áldozatot szed. Fontos, hogy a gyerekként diabéteszben szenvedők egész életükben gondot fordítsanak vércukorszintjük stabilizálására, hogy a szövődményeket elkerüljék.

A cukorbetegséget számos tévhit lengi körül. Ezek egy része felelőtlenségből, a másik része a túlzott aggódásból származik. A cukorbetegséget komolyan kell venni, de manapság már könnyen elérhetőek azok az információk, amik a stabil vércukorszint eléréséhez szükségesek.

A legáltalánosabb cukorbetegségeket körüllengő tévhitek után kövekezzenek a diétához kapcsolódó félinformációk.

 

A cukorbetegség kezelésében az egyik nagy szakmai kihívás a páciensek megfelelő dietetikai gondozása. A szakszerűen betartott cukorbeteg étrend elsődleges fontosságú a cukorbetegség súlyos szövődményeinek – mint a szív és keringési problémák, veseszövődmények, a látás elvesztése, végtagamputációk, stb. – a megelőzésében.

1. tévhit: Csak a szénhidrátbevitelre kell figyelni

 

Fontos szem előtt tartani, hogy a diabéteszes étrendben nem kizárólag a szénhidrátokat kell csökkenteni, míg a zsírból és fehérjékből pedig szinte korlátlan mennyiséget fogyaszthatunk. Ez a három alkotóelem (szénhidrát, fehérje, zsírok) alapvető fontosságú és nem is szabad őket kizárni a táplálkozásból. Az ételek kalóriatartalmát szintén ez a három elem határozza meg. Ennek a három alkotóelemnek az aránya állandó kell, hogy legyen a kiegyensúlyozott táplálkozásban.

Miért nem szabad elhagyni a szénhidrátot? A szénhidrát alapvető fontosságú tápanyag, ebből kapunk energiát és a sejtjeink egyik legfontosabb tápanyaga is a szénhidrát. Természetesen nem mindegy, hogy ez a szénhidrát milyen táplálékból jut be a szervezetünkbe. Ha a szénhidrátot kivesszük, akkor az elvesztett energiamennyiséget fehérjékből és zsírokból kell pótolni. Ez nem csak azért veszélyes, mert így egy “háromlábú szék” egy lábát kivesszük, de az étrendünk ilyenkor fehérje- és zsírdús lesz. Ez azért veszélyes, mert sok zsír a szív- és keringési szövődmények kialakulását mozdítja előre, a sok fehérje pedig a veseszövődmények miatt nem javasolta a diabéteszesek számára.   A normális tápanyagarányok ezek szerint úgy alakulnak, hogy szénhidrát 50%, zsír 30% fehérje 20%. A kalóriacsökkentett táplálkozást a diabéteszes betegek számára úgy kell kialakítani, hogy ezek az arányok jelentősen ne változzanak meg, továbbá ezen tápanyagokat minőségi ételekből juttassuk a szervezetünkbe (például finomított cukrok helyett gyümölcsökből).

appetite-1239056_1920

2. tévhit: Minél kevesebbet eszem, annál jobb

 

Ez nem igaz. Ha sok a kalóriabevitelünk, akkor ne úgy szabályozzuk, hogy a rossz minőségű táplálékokat fogyasztjuk tovább, de kevesebbet belőlük, hanem először váltsunk a jóminőségű ételekre.

Sőt, ha fogyni szeretnénk (sok diabéteszest érint a túlsúly), akkor is nagyon fontos, hogy a fogyást ne drasztikus tápanyagmegvonással érjük el. Elsőre különösnek tűnik, de pont lehet, hogy pont visszafelé sül el a próbálkozásunk.

Ugyanis ha túl kevés tápanyagot viszünk be, akkor a szervezetünk átáll a takarékos üzemmódra. Ezt követően a zsírok helyett először az izmainkat bontja le (pedig minél több izmunk van, annál könnyebb a zsírcsökkentés is), továbbá az energiát rejtő zsírokra nagyon fog vigyázni a szervezetünk, ezért a súlycsökkentést ezt is meggátolja.

Ráadásul az esetek többségében a drasztikus koplalós diétákat nem bírjuk sokáig és ismét elkezdünk sokat enni. Ennek következtében a kilók (a takarékos üzemmód miatt) még gyorsabban elkezdenek felszaladni.

Nagyon sokan esnek ebbe a hibába, ne kövessük el mi is. Meg kell érteni, hogy a táplálkozást nem csökkenteni kell, hanem átalakítani, rendszerezni. Ide tartozik, hogy rendszeresen kell táplálkozni, nem csak akkor, ha megkívánjuk, vagy éppen megéhezünk. Ha nem kívánjuk a reggelit, akkor is kell ennünk, ha azonban rágcsálnánk valamit az esti film mellé, akkor vegyünk erőt magunkon és mondjunk nemet.

A táplálékokat is cseréljük le, hiszen a változatos és egészséges ételekre helyezzük a hangsúlyt. Ez nem azt jelenti, hogy az egészségtelen táplálékok mellé pluszban fogyasszunk el pár répát, hanem cseréljük le a hűtőnk tartalmát egészséges ételekre. Ez az átállás az első 1-2 hétben gyakran okoz gondot, hiszen a somlói galuska és a szalámis kenyér mindenki nagy kedvence. Az új ételek eleinte kevesebb izgalmat és kevésbé intenzív ízeket tartalmaznak talán, de ilyenkor tudatosítsuk, hogy pár hét-hónap múlva hálásak leszünk mostani erőfeszítéseinkért.

3. tévhit: Mindegy, hogy mikor visszük be a táplálékot, ha nem lépjük túl a napi limitet

 

Téves. Nem csak a táplálékbevitel mennyisége és összetétele, hanem annak napi eloszlása is fontos. A cukorbetegeknél pedig erre még nagyobb hangsúlyt kell helyezni. A vércukor egészséges szinten tartása végett fontos, hogy arányosan elosztva vigyük be a táplálékunkat. A diabéteszesek számára veszélyes tud lenni, ha a vércukruk hirtelen nagyon megnő, vagy éppen leesik. A cukorbetegek számára nem elégséges, ha napi 3x fogyasztanak táplálékot, hanem törekedni kell az 5-6 étkezésre. Bizonyos inzulinterápiákon a terápiát vezető orvos 3 étkezést ír elő, de a speciális eseteket leszámítva az 5-6 táplálkozásra törekedjünk. A táplálkozások közti kalóriamentes szünetek 2-4 óráig tartsanak. Erre azért van szükség, mivel 3 óránként a szervezetünkben inzulincsúcs következik be, ilyenkor képesek a sejtjeink a glükózt felvenni. Az étkezéseink szüneteiben viszont szabadon fogyaszthatunk tiszta vizet, cukor és édesítő nélküli teát.

4. tévhit: Ha sportolunk, akkor mindent ehetünk.

 

wanderer-455338_1920Nagyon sokan azért nem helyeznek nagy hangsúlyt a helyes táplálkozásra, mert azzal nyugtatják magukat, hogy “úgyis sportolok”. Sajnos ez nem így működik. A sport és aktív életmód kétség kívül nagyon fontos, viszont a sport nem a helytelen táplálkozás ellentéte.

A sportolás nem azért fontos, mivel segítségével több kalóriától szabadulunk meg (bár ez is egy lényeges szempont), hanem segítségével izmainkat, szív- és érrendszerünket, tüdőnket és még felsorolni is nehéz, mely testrészeinket, testfunkcióinkat, képességeinket javítja. Ráadásul látványosan. Ha rendszeres mozgást végzünk, akkor testünk szinte újjá éled.

A sportoláshoz sok tápanyagra van szükségünk, de ez nem azt jelenti, hogy korlátlan mértékben mindent elfogyaszthatunk. Ilyenkor is figyelni kell az egészséges és megfelelő arányok szerinti tápanyagbevitelre, hiszen a fizikai aktivitás során nagyon fontos, hogy minőségi felhasználható energia álljon rendelkezésünkre. A sportolás során leesik a vércukorszintünk, ezt is fontos sportolás közben, vagy utána pótolni. Ilyenkor a gyorsan felszívódó vércukornövelő táplálékokra van szükségünk (szőlőcukor, banán).

Fontos, hogy diabéteszesként kiemelt figyelmet fordítsunk a nagy energiát igénylő aktivitások közbeni, utáni táplálkozásra, hiszen sokkal drasztikusabb hatásai lehetnek a vércukorszint ingadozásának, mint egy egészséges embernél.

Ha sportolás, fizikai munkavégzés során hirtelen levertség lesz úrrá rajtunk, elgyengülünk, szédülünk, homályosan látunk, akkor nyomban fogyasszunk valamit, ami gyorsan felszívódik.

A diabéteszesek rengeteg szabállyal és megkötéssel találkoznak napi szinten. Ezek mellé sok tévhit is lengi körül az életüket, melyeket legtöbbször segíteni akaró, de rossz információval rendelkező ismerőseiktől, barátaiktól hallanak.

 

A cukorbetegség elkerülése, a vércukorszint stabilizálása nem egyszerű, de nem is lehetetlen feladat. Ha odafigyelünk táplálkozásunkra és a testmozgásra, akkor nagyon jó eredményeket érhetünk el a diabétesz kezelése során.

A bejegyzés trackback címe:

https://vercukorszint.blog.hu/api/trackback/id/tr8012613173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása