A K és D vitaminok az alapvető vitaminok közé tartoznak, mégis kevesen foglalkoznak velük.
A cukorbetegek számára kiemelten fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint juttassanak a szervezetükbe, hiszen a cukorbetegség rengeteg kockázatos szövődményt okozhat a fertőzésektől kezdve a szív- és érrendszeri problémákon át.
Miben segít a K-vitamin?
Rengeteg jótékony hatása van:, elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, szabályozza a véralvadást valamint a csontjaink építésében is jelentős szerepet játszik.
A cukorbetegség során különösen ügyelni kell rá, hogy ne kapjunk semmilyen sebesülést (még egy apró karcolást sem), hiszen a sebesülés során szervezetünkbe jutó kórokozók jóval nagyobb veszélyt jelentenek számunkra, mintha azok egy egészséges szervezetbe jutnának.
A K-vitamin azért felelős, hogy a véralvadási faktorokat aktiválja. Amennyiben kevés a K-vitamin a szervezetünkben, vérünk sokkal lassabban, fog megalvadni, továbbá a sebünk is lassabban gyógyul, így tehát az egyébként is gyengébb szervezetünk sokkal nagyobb veszélynek van kitéve.
A K-vitamin ugyan zsírban oldódó vitamin, de hosszú távon nem raktározódik el szervezetünkben, így folyamatosan pótolnunk kell. Ezt zöld leveles növények fogyasztásával érhetjük el, valamint a májban és tejben található meg. Sajnos manapság élelmiszereink az ipari gyártás miatt kevesebb fontos tápanyagot tartalmaznak, ráadásul teli vannak vegyianyagokkal. Mondani sem kell, hogy ez nagyon megnehezíti a megfelelő mennyiségű K-vitamin bevitelét.
Hogyan hiányozhat a K-vitamin szervezetünkből?
A K-vitamin hiánya akkor alakul ki, amikor táplálkozásunk nem megfelelő, vagy nagyon egyoldalú. Gyakran előfordul, hogy bélflóránk nem egészséges, vagy gyulladás, esetleg antibiotikumos kezelés miatt a vitamintermelő jótékony baktériumaink elpusztulnak. Ilyenkor kell gondoskodnunk a pótlásáról.
Szerencsére a K-vitamint nem lehet túladagolni, ezért bátran szedhetünk K-vitamint tartalmazó étrendkiegészítőket, azonban koraszülöttek esetében mindig konzultálni kell előtte az orvossal, mert bizonyos esetekben problémát okozhat nekik a túlzott K-vitamin bevitele.
Mi újság a D-vitaminnal?
Ijesztőnek tűnik elsőre (másodikra is), de a magyarok 95%-a D-vitamin hiánnyal küzd. Ez azért is lehet, mert a D-vitamin pótlásának folyamatosnak kell lennie, ez itthon nem könnyű, hiszen ételekből a fenti okok miatt csak kevés D-vitaminhoz jutunk hozzá, valamint a Napból nyert vitamin sem elegendő éves szinten.
Miért fontos a D-vitamin?
A D-vitamin elsősorban a csontokért és csontfejlődésért felel. Ez ugyanúgy fontos a kisgyerekeknek (a babáknak ezért az étkezés mellé minden orvos javasolja, hogy plusz D-vitamint adjanak a szülők), de felnőtt korban sem mondhatunk le a D-vitamin megfelelő pótlásáról, hiszen a csontritkulás elkerülése miatt kiemelkedő szerepe van a megfelelő D-vitamin szintenek.
Nem csak a csontjaink állapotáért felel a D-vitamin, hanem az influenza, asztma és allergia ellenü küzdelmünkben is sokat segíthet!
Hogyan jussunk akkor hozzá a K és D vitaminhoz, ha ételekkel ez nem egyszerű?
A cukorbetegeknek fontos a táplálkozásukra figyelni, de ez nem csak a megfelelő mennyiségű és összetételű ételekre vonatkozik, hanem a vitaminbevitel is elsődleges fontosságú.
A kalóriákat viszonylag könnyen számon lehet tartani, de a vitaminok pótlását néha nem bízhatjuk pusztán táplálkozással. Ebben jelent hatalmas segítséget a különböző táplálékkiegészítők használata. Hiszen ilyen szerekkel nagyon pontosan tudjuk mérni, hogy mennyi vitaminhoz jutunk hozzá, továbbá 100% tiszta hatóanyagot kapunk.
Lényeges szempont az is, hogy ezek a vitaminok mesterséges úton kerültek előállításra, vagy természetes forrásból nyerték-e ki őket. Ha lehet, válasszunk természetes forrásból valót. A különböző gyógynövénykésztmények tökéletes, hatékony és kímélő forrásai lehetnek a vitaminbevitelnek.