TEDD HELYRE A VÉRCUKORSZINTED!

Vércukorszint

Vércukorszint

A cukorbetegek nagy része ezt nem tudja! - mire jó a K és D vitamin?

2017. október 11. - vercukorszint

A K és D vitaminok az alapvető vitaminok közé tartoznak, mégis kevesen foglalkoznak velük.

A cukorbetegek számára kiemelten fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint juttassanak a szervezetükbe, hiszen a cukorbetegség rengeteg kockázatos szövődményt okozhat a fertőzésektől kezdve a szív- és érrendszeri problémákon át.

 

Miben segít a K-vitamin?



Rengeteg jótékony hatása van:, elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, szabályozza a véralvadást valamint a csontjaink építésében is jelentős szerepet játszik.

A cukorbetegség során különösen ügyelni kell rá, hogy ne kapjunk semmilyen sebesülést (még egy apró karcolást sem), hiszen a sebesülés során szervezetünkbe jutó kórokozók jóval nagyobb veszélyt jelentenek számunkra, mintha azok egy egészséges szervezetbe jutnának.

A K-vitamin azért felelős, hogy a véralvadási faktorokat aktiválja. Amennyiben kevés a K-vitamin a szervezetünkben, vérünk sokkal lassabban, fog megalvadni, továbbá a sebünk is lassabban gyógyul, így tehát az egyébként is gyengébb szervezetünk sokkal nagyobb veszélynek van kitéve.

A K-vitamin ugyan zsírban oldódó vitamin, de hosszú távon nem raktározódik el szervezetünkben, így folyamatosan pótolnunk kell. Ezt zöld leveles növények fogyasztásával érhetjük el, valamint a májban és tejben található meg. Sajnos manapság élelmiszereink az ipari gyártás miatt kevesebb fontos tápanyagot tartalmaznak, ráadásul teli vannak vegyianyagokkal. Mondani sem kell, hogy ez nagyon megnehezíti a megfelelő mennyiségű K-vitamin bevitelét.

 

Hogyan hiányozhat a K-vitamin szervezetünkből?

 

A K-vitamin hiánya akkor alakul ki, amikor táplálkozásunk nem megfelelő, vagy nagyon egyoldalú. Gyakran előfordul, hogy bélflóránk nem egészséges, vagy gyulladás, esetleg antibiotikumos kezelés miatt a vitamintermelő jótékony baktériumaink elpusztulnak. Ilyenkor kell gondoskodnunk a pótlásáról.

Szerencsére a K-vitamint nem lehet túladagolni, ezért bátran szedhetünk K-vitamint tartalmazó étrendkiegészítőket, azonban koraszülöttek esetében mindig konzultálni kell előtte az orvossal, mert bizonyos esetekben problémát okozhat nekik a túlzott K-vitamin bevitele.

 

Mi újság a D-vitaminnal?

 

blue, clouds, cloudyIjesztőnek tűnik elsőre (másodikra is), de a magyarok 95%-a D-vitamin hiánnyal küzd. Ez azért is lehet, mert a D-vitamin pótlásának folyamatosnak kell lennie, ez itthon nem könnyű, hiszen ételekből a fenti okok miatt csak kevés D-vitaminhoz jutunk hozzá, valamint a Napból nyert vitamin sem elegendő éves szinten.

 

Miért fontos a D-vitamin?

 

A D-vitamin elsősorban a csontokért és csontfejlődésért felel. Ez ugyanúgy fontos a kisgyerekeknek (a babáknak ezért az étkezés mellé minden orvos javasolja, hogy plusz D-vitamint adjanak a szülők), de felnőtt korban sem mondhatunk le a D-vitamin megfelelő pótlásáról, hiszen a csontritkulás elkerülése miatt kiemelkedő szerepe van a megfelelő D-vitamin szintenek.

Nem csak a csontjaink állapotáért felel a D-vitamin, hanem az influenza, asztma és allergia ellenü küzdelmünkben is sokat segíthet!

 

Hogyan jussunk akkor hozzá a K és D vitaminhoz, ha ételekkel ez nem egyszerű?

 

Brown Wooden Spoon With Herbs on Top of Green Bamboo Mat and Brown Wooden SurfaceA cukorbetegeknek fontos a táplálkozásukra figyelni, de ez nem csak a megfelelő mennyiségű és összetételű ételekre vonatkozik, hanem a vitaminbevitel is elsődleges fontosságú.

A kalóriákat viszonylag könnyen számon lehet tartani, de a vitaminok pótlását néha nem bízhatjuk pusztán táplálkozással. Ebben jelent hatalmas segítséget a különböző táplálékkiegészítők használata. Hiszen ilyen szerekkel nagyon pontosan tudjuk mérni, hogy mennyi vitaminhoz jutunk hozzá, továbbá 100% tiszta hatóanyagot kapunk.

Lényeges szempont az is, hogy ezek a vitaminok mesterséges úton kerültek előállításra, vagy természetes forrásból nyerték-e ki őket. Ha lehet, válasszunk természetes forrásból valót. A különböző gyógynövénykésztmények tökéletes, hatékony és kímélő forrásai lehetnek a vitaminbevitelnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vercukorszint.blog.hu/api/trackback/id/tr212953817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása